Svettproblem kan vara sjukdom

Vi svettas alla, men vissa svettas mer än andra och har man riktigt överdriven svettning kan man lida av sjukdom, nämligen Hyperhidros – men som tur är finns hjälp att få mot denna kanske pinsamma åkomma.

Svettas du mer än normalt? Då kanske du lider av Hyperhidros, en sjukdom som gör att man drabbas av överdrivna svettningar. Som tur är går att få hjälp med svettproblem av den här typen på ett relativt enkelt sätt och det är med hjälp av Botulinumtoxin eller Botox som vi säger i folkmun. Botox är nämligen muskelavslappnande och gör så att kroppen kan producera mindre svett än vad den annars skulle göra, om man injicerar Botoxen på rätt ställen – såsom till exempel händer, armhålor och på andra platser där man svettas överdrivet från. Och visst känns det en del. Joakim Ternström från Staffanstorp som har just den här åkomman behandlar sina problem endast med hjälp av lokalbedövning, vilket han berättar om i en intervju med Sydsvenskan. Men som det gamla uttrycket låter så ”om man vill vara fin…” och här handlar det dessutom om en sjukdomsbehandling och behandlingarna han får med Botox hjälper honom. För visst kan svettningarna vara ett störande moment i vardagen.

Såhär kan överdriven svett behandlas

Hos 1177 Vårdguiden finns bra information för den som är nyfiken på vad överdriven svett är för något och framförallt hur den kan behandlas. Vanligast är just Botoxinjektioner mot svettningar i händer och armhålor vilken som sagt blockerar nervpulserna i svettmusklerna. Denna behandling håller i uppåt ett halvår och är därför vanlig att välja för att den är så effektiv som den är. Men visst finns annan behandling. Till exempel kan man både äta vissa antikolinerga läkemedel som minskar svettning och man kan genomgå en behandling som heter Jontofores eller till och med operation av svettkörtlarna.