Superwoman eller Super-tired woman?

Vi lever i ett samhälle där alla, inte minst kvinnor, känner av en enorm press hela tiden. Vi ska inte bara ha ett arbete, det ska dessutom vara vårt drömyrke och välavlönat. Vi ska inte bara laga mat, den ska dessutom vara tillagad helt från grunden med ekologiska råvaror. Vi ska inte bara hinna med att träna, vi ska dessutom göra det på rätt gym och i rätt kläder. Ja, pressen är ständigt närvarande, vare sig vi är medvetna om det eller inte! Inte konstigt att så många kvinnor i våra dagar går in i väggen och blir utbrända. Man kan fråga sig: är det värt det?
 
Lyckligt par på stranden

Vad är livskvalitét?

Det är en fråga som det råder delade uppfattningar om. Enligt en del är livskvalitet att tjäna mycket pengar, så att man kan unna sig själv och sin familj allt det man vill ha. Enligt andra spelar pengar mindre roll, huvudsaken är att man har en familj och vänner att älska och älskas av. Böcker, tidningar, TV-program och filmer vill ofta framhålla att en glamourös livsstil är den bästa, den där man har tid och råd att regelbundet ägna sig åt manikyr, pedikyr, massage, dagliga frisörbesök, weekendresor med kompisarna och utgångar på dyra restauranger och flashiga klubbar. Verkligheten ser dock lite annorlunda ut, för i den måste man även hinna med och ha råd med saker som att tvätta, stryka, städa, betala räkningar, handla mat och liknande.

Unna dig vardagslyx – för din skull!

Något som alla bör tänka på är att unna sig lite vardagslyx ibland. Det är också något som betyder olika saker för olika människor, men det kan till exempel handla om att ta ett varmt bad och bara koppla av efter en lång arbetsdag, eller att laga sin favoritmat till middag, eller att ta en kurs i meditation eller kanske yoga, för att lära sig fokusera på sitt inre och inte lägga all uppmärksamhet på de yttre omständigheterna och vad andra tycker. För att man ska må bra som människa, inifrån och ut, bör man fråga sig själv vad man själv värdesätter och önskar man hade tid med. Svaren på de frågorna kan sedan ge vägledning kring vilka åtgärder man bör vidta för att inte tappa bort sig själv i all stress och press vi hela tiden utsätts för.