Sluta röka med e-cigg

Är du som många andra svenskar riktigt taggad på att faktiskt göra slag i saken och sluta röka? Gör det då ordentligt denna gång i stället för att bara säga att du ska sluta, säga ingenting och byt ut cancerpinnen mot en e-cigg i stället – det ökar dina chanser att bli rökfri något enormt mot vad det gör om du bara försöker trappa ned eller sluta med ciggen tvärt.

1088083-smokingFör den som är sugen på att fimpa cigaretten en gång för alla finns det massor av olika tips och tricks att ta till sig och testa. Men funkar verkligen alla? Troligtvis inte. Det hela handlar om att man ska hitta en metod som funkar för en själv och sen är det egentligen bara vilja det hela kan kokas ned till. Men visst finns lättare sätt än andra. Idag är det till exempel vanligt att byta ut sina cigaretter mot en e-cigg från Ecocig.se i stället, men vad forskare har frågat sig är om detta sätt verkligen är bättre. Så för att svara på den frågan en gång för alla så valde brittiska BBC att göra en dokumentär om saken, där man också ställde sig frågan ”är det lättare att sluta röka om man byter till en e-cigg?”. Svaret man fick skulle kunna kallas revolutionerande, för genom deras tester kom man nämligen fram till att e-ciggen inte bara hjälpte rökaren att sluta röka cigaretter – den visade sig även vara betydligt mindre skadlig.

E-cigg mindre skadlig än vanlig cigg

13621020-advanced-personal-vaporizer-or-e-cigaretteI dokumentären som BBC gjort kan man tydligt se hur forskare kommit fram till att e-ciggen är mindre skadlig n vad den vanliga cigaretten är. I alla fall om man valde rätt smak på vätskan e-ciggen använder. Hur då? Vi har det från början. En cell som skadas av rökning trasas sönder och återuppbyggs inte. Att röka cigaretter skadar med andra ord våra celler permanent. Men något som man bör veta är att våra celler även har en naturlig nedbrytningsprocess också. Och sedan börjar cellen reparera sig själv igen. En naturlig cykel alltså och en person som slutar röka och har skadade celler får med tiden, om än lång tid, tillbaka cykeln i sin naturliga gång igen. Men då gäller som sagt att man också slutar röka, vilket är väldigt svårt. Forskarna i dokumentären ville därför se om e-cigg hade samma effekt på cellen som en vanlig cigarett. Det har den inte. I stället för att förstöra cellen så påverkar e-ciggen inte alls cellerna på det sättet. Med en e-cigg återuppbyggs cellen igen – precis som i den naturliga cykeln. Mindre skadligt alltså. Vad man dock också såg är att personer som valt att röka e-cigg med mentolsmak fick samma effekt som en vanlig cigg på sina celler – något som gjort att man kunnat konstatera att något som är ofarligt att äta inte är lika ofarligt att andas in. Självklart fick man fram en hel del andra intressanta saker och om man är nyfiken på vad dokumentärer mer sa så kan man kolla på den i sin helhet hos Dailymotion.

Restriktioner har införts

16411182-vape-e-cigarette-vaporNågot som kan vara intressant för den som kollat på dokumentären och tänker att det kan vara värt ett försök att byta ciggen mot en e-cigg är att veta vilka restriktioner som finns. När e-ciggen först kom fanns nämligen inga regleringar eller restriktioner kring den alls. Men det har man ändrat på nu. Enligt SVT ska de nya reglerna gälla från och med den 1 juli i år. Dessa liknar de nuvarande reglerna som finns för tobaksprodukter och kommer att säljas i vanliga butiker precis som vanliga cigg. Annat som tillkommer är att förpackningarna ska förses med varningstexter om nikotin och att det ska finnas informationsblad och innehållsförteckning på förpackningen. Regeringen säger även att de vill en 18-årsgräns, för det har inte funnits en åldersgräns alls innan.

Vill man inte sluta röka med hjälp av e-cigg kan man såklart testa de traditionella sätten. Och är man oroad för den typiska viktökningen som ofta medföljer ett sluta-röka-försök är ett tips att spana in tidningen MåBras lista på deras sätt att undvika just viktökning – samtidigt som man blir rökfri.