Se upp för vitaminbristen

Känner du dig trött och hängig? Kanske inte riktigt som Super Woman utan mer som Super-tired woman? Då kan det vara brist på vitaminer och andra viktiga ämnen som är boven bakom dramat. Vilka andra symptom ska du vara vaksam på?

stress tröttNy forskning vid Östra Finlands universitet visar på att risken för bland annat kronisk huvudvärk kan öka om personen i fråga har D-vitaminbrist. Det rapporterar Svenska Yle i en artikel. Forskningen grundas på stora undersökningar med män i åldrarna 42 till 60 år under flera år. Däremot säger inte forskningen något om hur detta påverkar kvinnor, detta trots att kvinnor lider oftare av kronisk huvudvärk än vad män gör. Där behövs det alltså mer forskning. Men däremot säger forskningen fortfarande att för lite D-vitamin generellt kan leda till ett flertal andra kroniska sjukdomar. Att äta kosttillskott från bland annat  http://www.vitaelabkosttillskott.se/ under främst vintern är att rekommendera om man inte får i sig tillräckligt med vitaminer och andra nyttiga ämnen med kosten.

Trött, lättirriterad och svag?

Är du osäker på om du lider av bland annat D-vitaminbrist? Då kan du läsa igenom de varningstecken som finns listade i en artikel i MåBra. Vår främsta källa till D-vitamin är ju solen, en bristvara under vinterhalvåret som många vet. Under dessa månader bör en vara lite extra uppmärksam på sig själv och sin kropp. Några av symptomen på brist kan vara att man länner sig trött, hänging och bara rent av orkeslös. Depression är en vanligare åkomma som resultat av brist på det viktiga vitaminet, likaså högt blodtryck, svaga muskler och svaghet när man tränar, att humöret svänger och det på grund av låga mängder serotonin som ju är det hormon som påverkar hur vi mår. Om man ofta är arg och känner sig lättirriterad kan det bara just ett bristsymptom på denna signalsubstans som ligger bakom.