En vana är svår att bryta

Vikten är ett ständigt ämne, och hälsan lika så. Vi har skrivit tidigare om hur du ska få en god hälsa, men hur många tips man än får så kan det vara svårt att faktiskt få till den där ändringen i ens vardagliga liv som krävs för att må bättre. Allt handlar om vanor.

Man brukar ofta säga att det är väldigt svårt att bryta en dålig vana, och visst stämmer det. Vi är vanemänniskor och vi tycker om när saker och ting är som de brukar. Är vi vana att få snacks framför teven på fredagen, då vill vi helst ha det. Om vi är vana att ta lite extra socker i kaffet vill vi fortsätta ha det så. Om vi är vana vid att inte röra oss mer än nödvändigt och ha mycket tid över till att slappa är vi inte så peppade på att ändra på den vanan. Men vet du vad? Det är minst lika svårt att ändra på en god vana, vilket många glömmer bort.

Bli inte av med vanor – skaffa nya!

Det är faktiskt det bästa sättet för att bli bättre när det kommer till hälsa och välmående, att skaffa nya vanor och sakta eliminera de där dåliga vanorna. Det är enklare att ersätta dem med något nytt än att bara sluta med dem helt, vilket ofta är anledningen till att de som ska sluta röka börjar tugga en massa tuggummi i stället. Man brukar säga att du ska göra någonting väldigt regelbundet i tre veckor innan det har blivit en vana, och detta gäller oavsett om det är någonting bra eller dåligt du gör. Och en god vana är minst lika svår att bryta som en dålig, med den enda skillnaden att du inte VILL bryta en god vana när du väl fått den! Så vänj dig vid att kliva upp tidigare och ta en promenad innan frukost, vänj dig vid att dricka kaffet svart, vänj dig vid att laga mat med mycket goda grönsaker och liknande, så är du på god väg till ett bättre liv.