Bromsat åldrande snart verklighet

Att bli gammal och grå är något vi alla kommer att bli i framtiden, men nu har forskare hittat sätt att bromsa åldrandet, i alla fall på möss – och nu vill man även pröva denna teknik som man hittat på människor.

vård äldrevård äldreomsorgMed åldrande kommer allt från gråa hårstrån och rynkig hud till stela leder och dåliga tänder. Och visst kan man snygga till sitt leende med en tandblekning om man så vill, något vi tidigare skrivit, men att bromsa upp sitt åldrande eller hindra kroppens förfall på äldre dagar har inte varit möjligt. Förrän nu. Det menar en grupp amerikanska forskare som tror sig hittat ett sätt att bromsa de krämpor och sjukdomar som vanligtvis drabbar oss på ålderns höst. Men för att kunna göra verklighet av sina experiment på ämnet, som än så länge endast genomförts på möss, måste man inte ett nytt, mer övergripande fokus, och få mer resurser från staten, skriver SVT. Vad man argumenterar för är nämligen att vi år 2050 kommer ha tredubblat antalet personer som är över 80 år gamla samtidigt som även antalet personer över 60 år kommer att ha femdubblats i jämförelse med 1950-talets antal. Detta, menar forskarna kommer också att medföra en demografisk kris för samhället om man inte investerar i forskning på området gällande åldersbromsning och framförallt i syfte att förlänga den friska livslängden.

Lyckade tester

Vad man redan nu fastställt, genom experimenten och esterna som genomförts med möss, är att ett minskat kaloriintag och genmanipulation så går det att förlänga det friska livet upp till 50 procent. Men utmaningen man nu står inför är att genomföra detta på ett lyckat sätt hos även människor, vilket är svårare. För visst är vi friskare idag än vad vi till exempel var under 70-talet, men det kommer ifrån vår allt ökande medvetenhet rörande kost och hälsa snarare än ett sätt att blir friskare på ålderns hös. Idag har vi fortfarande åldersrelaterade sjukdomar i stor utbredning såsom kroniska sjukdomar eller ledinflammationer, diabetes, cancer, hjärtsjukdom och stroke. Och dessa sjukdomar är det mer än 70 procent av alla över 65 års ålder som lider av, vilket är en hel del – och det forskarna vill få bukt med, men först behövs fler tester på människor och vill man göra det behövs också mer pengar till forskningen.